1 april 2015

1 april 1572 werd Den Briel als eerste stad van de Spaanse overheersing bevrijd. 443 jaar geleden zorgde een stormachtige wind ervoor dat de Geuzen voor de Hollandse kust bij het plaatsje Den Briel terechtkwamen. Zo’n zelfde wind was eigenlijk de enige spelbreker op de jaarlijkse 1 april viering in Brielle. De gevoelstemperatuur was dan ook -4 graden Celsius.1apr02_b

Geuzenkinderen

Opvallend was wel dat er meer wapens werden gedragen dan vorig jaar. Ook de Spaanse commandant had zijn ‘scheermes’ bij zich. De straten waren weer fraai versierd met visnetten en wasgoed.

1apr05Ook de traditionele ‘kalkers’ hadden weer vele ramen van leuzen voorzien. Dat dit niet door iedereen op prijs werd gesteld, was te zien aan enkele bewoners die de ramen aan het wassen waren.  De Geuzenkinderen zongen en dansten de Oud Hollandse liedjes.

1apr10_c

 Steekspel

In de Geuzenkerk konden kinderen aan een kleurwedstrijd meedoen en als prijs een arrangement voor het hele gezin in het Geuzenpaleis winnen. Oude ambachten werden beoefend, zoals o.a. het spinnen, manden vlechten en klompen maken. Op het veld voor de dom vermaakten kinderen zich onder meer met een steekspel om Alfa te ‘ontbrillen’.

1apr05_g

Bestorming

In de middag  brak de zon door en werd het aanzienlijk drukker. Wie dacht nog een goede plek bij de bestorming van de Langepoort te kunnen vinden, kwam bedrogen uit. Nog voordat de discussie tussen ‘admiraal Lumey’ en ‘burgemeester Koekebakker’ plaats vond, waren de muren bij en op de poort tot op de centimeter door het duizendkoppige publiek bezet.

1apr16_c

Ophanging

Onder luid gebulder van kanonnen en geschreeuw van de Geuzen, werden de Spanjaarden weer overmeesterd en  burgemeester Koekebakker in het rijdende schavot gezet. Na de traditionele triomftocht en de ophanging van de Spaanse bevelhebber werd er volop gefeest en vloeide de drank weer rijkelijk.

1apr16_f

{1apr18_d

Geuzenkinderen zingen en dansen op 1april 2015
Scroll naar top
Skip to content