1 Aprilviering in Brielle

Brielse Aap beelden in Spaanse Kleuren

Voorafgaand aan de 1 aprilviering in Brielle waren er op 30 maart 2019 twee belangrijke gebeurtenissen voor de 1 aprilvereniging.

40 jaar

40 jaar, vaart het Geuzenschip van de 1 aprilvereniging de “Prince Admirael” al.
Ad Hoogerwerf heeft daarvoor in het Kruithuis een expositie ingericht over de geschiedenis van het schip. Reden om op zaterdag 30 maart de tentoonstelling te laten openen door burgemeester Rensen.

Prince Admirael - 40 jaar Geuzenschip

Deze had voor de ontwerper van de Prince Admirael, Rens van Adrighem, een boek ‘Van Achter Naar Voorne’ voor hem meegenomen. De expositie over het 40 jarige Geuzenschip is te zien in het Kruithuis op Bastion II in Brielle. Het is van 1 april tot 1 npvember geopend op zaterdag en zondag van 12:00 tot 16:00 uur.

Immaterieel Erfgoed UNESCO

De tweede belangrijke gebeurtenis was ’s middags in verzorgingscentrum “De Plantage” in Brielle.

Voorafgaand aan de generale repetitie vond daar de ondertekening van het certificaat plaats. Met burgemeester Rensen en Leo Adriaanse van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed vond de ondertekening plaats.

Om op deze lijst te komen moet men: Immaterieel erfgoed beschermen
Het respect voor immaterieel erfgoed en de dragers ervan bevorderen
Het bewustzijn van het belang van immaterieel erfgoed op internationaal, nationaal en lokaal niveau vergroten
De erkenning en waardering van de culturele diversiteit waarborgen
De internationale samenwerking bevorderen

Wereldwijd hebben 177 landen het UNESCO Verdrag inzake Bescherming van het Immaterieel Cultureel Erfgoed ondertekend.

1 Aprilfeest

1 april 2019 Brielle

En weer zijn de ‘Spanjaarden’ verslagen door de Geuzen. Daar zal niets aan veranderen wat de geschiedenis laat zich nu eenmaal niet wijzigen. Al waren er in 1572 minder Spanjaarden aanwezig (volgens sommige geschiedschrijvers zelfs geen één!) dan dat we op maandag 1 april 2019 zagen.
Het spel “Om de Sleutel van de Stad” startte met het binnenvaren van veerman Coppelstock aan het Maarland en werd voor het bordes op het stadhuis voortgezet. Op deze schitterende lentedag kwamen ook weer de smid en de waard tegen die zich beklaagden over de bezetters. Dat de Geuzen Engeland moesten verlaten was volgens hen een voorbode van de Brexit!

 

En volgens onze ‘onruststoker’ was op burgemeester Koekebakker de ’uil van Minerva’ neergedaald. Nog een spelelement dat voor vernieuwing zorgt kwam van de “Lumeyden”. Op straat voor het stadhuis moesten zij de beledigingen slikken van de ‘deftige dames’. Een van hen maakte de opmerking “Het stinkt hier naar vis!”. Feit was dat het inderdaad naar vis (gebakken Kibbeling) rook, maar deze was afkomstig van de viskraam bij de Kaaibrug. Ook hier weer wat schermutselingen met het ‘Spaanse leger’. Dat zou later in de middag nog enkele malen voorkomen, met als resultaat een nat pak voor enkele spelers. Bij de Langepoort was het weer een enorme drukte. Onder het gebulder van de kanonnen werd de poort bestormd en de notabelen gevangengenomen.

Na de triomftocht door het centrum volgde de berechtingen bij het eveneens druk bevolkte 1 aprilmonument. Maar ‘admiraal Lumey’ had nog een verrassing. Wegens het tijdens de repetitie op locatie rammeien van de poort, kregen Martine, Marleen en Georgette het lidmaatschap van de bemanning van de “Prins Admirael” aangeboden. Deze heeft dus nu ook drie vrouwelijke bemanningsleden!
Met de ophanging van de ‘Spaanse commandant’ werd het spel afgesloten en gingen de festiviteiten tot laat in de avond verder. Volgend jaar mag het ‘Spaanse garnizoen’ het opnieuw proberen……….. al staat de uitkomst wel vast.

 

Weergaven: 3
Scroll naar boven
Skip to content