1 tot 4 mei 2021

Op 1 mei is het de Dag van de Arbeid. Met de huidige, door de autoriteiten opgelegde, beperkingen ging dat heel anders dan andere jaren. In Nederland wordt dit nagenoeg niet gevierd, maar in de landen om ons heen wel. Hoewel gevierd? Zoals elk jaar ook weer met rellen en dit keer waren de demonstranten wegens de vrijheidsbeperkingen gemotiveerder dan ooit. Kijk maar eens op YouTube, daar staan heel wat beelden.

Zoals gezegd gaat het in Nederland anders. In Spijkenisse werd een Wandeling voor Hoop en Verbinding gehouden. Slechts weinig mensen kwamen daar op af. Daarentegen was de Politie en Handhaving ruim vertegenwoordigd. Op deze fraaie lentemiddag liepen de demonstranten, die tegen de overdreven coronamaatregelen zijn, vanaf de parkeerplaats bij Metrostation Heemraadlaan. Vervolgens door de wijk Groenwoud over de IJkenlaan, Cypressenstraat, Hoepelmaker, Groenewoudlaan langs het SMC en vervolgens weer terug langs Metrostation Spijkenisse Centrum naar de P+R Heemraadlaan aan de Hekelingseweg. Daar enkele deelnemers bij de ‘Lichtjestocht’ op 20 april een ‘knuffelboete’ hadden gekregen namen ze nu op afstand afscheid van elkaar. De organisatie is van plan om volgende maand weer een wandeltocht te houden. Als er dan minder ‘concurrentie’ van andere acties op en rond hetzelfde tijdstip in het land zijn zullen er ongetwijfeld meerdere deelnemers zijn.

Wandeling van Hoop en Verbinding in Spijkenisse op 1mei 2021

Witte Rozen bij de Duitse Ambassade

Een mooie gedachte en een roos leggen …Bij de Duitse ambassade voor de rechter die belaagd is in zijn huis en zaak omdat hij een uitspraak deed betreft afschaffen van mondkapjes en testen op school. Deze rechter willen ze vervolgen.
De rechter in kwestie oordeelde op 8 april (onder verwijzing naar kinderrechten verdragen, het EVRM en de Duitse grondwet) dat de mondkapjesplicht, afstandsregels en sneltesten niet meer gelden op twee scholen in Weimar. Bovendien moet klassikaal onderwijs plaatsvinden, luidde het oordeel. Het Thüringer Ministerie van Onderwijs verklaarde vervolgens dat zij het arrest niet wilde uitvoeren. In een mededeling schreef het ministerie: “De maatregelen ter bescherming van infecties blijven voor alle leraren en studenten ongewijzigd van toepassing op de twee getroffen scholen in Weimar en in de hele deelstaat.” Als een rechter een uitspraak doet die de zittende macht niet bevalt, dan is er geen sprake meer van onafhankelijke rechtspraak. De video is gemaakt door Rick Kuitems van LNN.

Witte Rozen voor de Duitse ambassade in Den Haag (NL)

Zweden

Wie dacht dat in Zweden alles normaal gaat, heeft het mis.

Honderden mensen verzamelden zich op het Norra Bantarget-plein, hoewel de politie van Stockholm op 1 mei slechts 8 mensen toestond om te demonstreren vanwege de epidemische maatregelen. De politie kwam op 1 mei tussenbeide in de groep die protesteerde tegen de nieuwe vorm van coronavirus beperkingen in Stockholm, de hoofdstad van Zweden, op 1 mei als excuus. Filip Sjöström, de leider van de groep die zichzelf “Milanium” noemde, zei dat ze protesteerden tegen de Kovid-19-beperkingen vanwege 1 mei. Sjöström, die wilde dat de beperkingen in Zweden volledig werden opgeheven, zei: “Het sluiten van de samenleving doet meer kwaad dan goed. Politici moeten nadenken over hoe ze op de lange termijn met de epidemie en de economie van kleine bedrijven kunnen omgaan.” gebruikte de uitdrukking. Terwijl de politie tussenbeide kwam bij de demonstranten die de aankondiging van “disperse” niet gehoorzaamden, werden 5 mensen vastgehouden.

Aan de andere kant, in het land met een bevolking van 10 miljoen, steeg het aantal mensen dat stierf als gevolg van covid-19 tot 14 duizend 86 en het aantal gevallen tot 973 duizend 604.

Demonstration against corona restrictions on May 1 in Sweden

2 mei

Een dag later waren er verschillende demonstraties/evenementen, waaronder In Doetinchem en in Amsterdam. Amsterdam kreeg de meeste aandacht. Ajax speelde en werd landskampioen en een ‘Walk of Freedom’ die eindigde op de Dam.

Indrukwekkende Walk of Freedom eindigt op de dam

3 mei Kort Geding

Op maandagochtend 3mei 2021 was er weer eens een rechtszaak van Viruswaarheid tegen de Staat.

Viruswaarheid eiste daarin de onmiddellijke afschaffing van alle coronamaatregelen
Kort geding: “Staat negeert verdragsrechtelijke verplichtingen

Volgens jurist Jeroen Pols opereert de regering al meer dan een jaar in een rechtsvrije ruimte. Aanvankelijk beperkte het kort geding zich tot de beëindiging van de avondklok, maar de regering trok die afgelopen week terug. De Staat verzocht daarom tot intrekking van het kort geding. Viruswaarheid weigert dit en breidt haar vordering juist uit tot alle maatregelen. “De bezwaren tegen de avondklok gelden voor alle coronaregels die grondrechten en vrijheden inperken”, aldus de jurist.

Noodtoestand
Volgens de actiegroep negeert Nederland verdragsrechtelijke verplichtingen. “Crisismaatregelen die leiden tot vergaande inperkingen van grondrechten zijn alleen onder strenge voorwaarden toegestaan. Zo moet een lidstaat officieel een noodtoestand uitroepen en melden bij de Raad van Europa en de Verenigde Naties welke maatregelen zij neemt met de verwachte tijdsduur en gronden daarvan. Veel landen deden dit. Nederland ook niet. Het gevolg is dat alle rechten onverkort gelden. In een advies uit mei 2020 waarschuwde de Raad
van State de regering voor deze gevolgen”, aldus de jurist.

Grondwet
Volgens Viruswaarheid schoof de regering met de invoering van de Spoedwet ook de nationale wetgeving opzij. Jeroen Pols: ”De Grondwet en de Coördinatiewet uitzonderingstoestanden bepalen van welke rechten tijdens uitzonderingssituaties afgeweken mag worden. Bij de totstandkoming van de Spoedwet kwamen deze regels zelfs niet ter sprake. Nederland verkeert op dit moment in een rechtsvrije ruimte. Hier is geen
ruimte voor mitsen en maren. De rechter heeft de verplichting deze situatie te beëindigen.”

Door Potkaars werd een live-stream uitgezonden van het proces. Deze is hieronder terug te zien.

Kort geding: “Staat negeert verdragsrechtelijke verplichtingen”

Mei en Juni

De maanden mei en juni zijn de belangrijkste maanden voor demonstraties. De seizoensgriep, ook al is deze blijkbaar afgeschaft, is dan achter de rug en mensen gaan dan ook meer naar buiten. In september begint de restrictie molen dan wel weer te draaien en dan ……….

Dus hou de aankondigingen op de diverse platforms in de gaten.

Weergaven: 0
Scroll naar boven
Skip to content