450 jaar Vrijheid?

Brielle 1 april

Eindelijk was het zover. Na twee jaar wachten konden de Briellenaren eindelijk hun 1 aprilviering houden. Deze jubileumeditie, het was uiteindelijk 450 jaar geleden, was toch even anders. Voor het eerst werd het hele evenement live via YouTube uitgezonden. Reden voor mij om pas ´s middags naar Brielle af te reizen. De uitzending statte met de kranslegging en toespraken van de burgemeester en de voorzitter van de 1 aprilvereniging om 8:30 uur. Het was zonder meer de koudste 1 april ooit. Gelukkig bleef het verder wel droog. Extra dik aangekleed met extra hemden en truien onder de traditionele 16e reeuwse kleding liepen we door de binnenstad waar het spel ´Om de Sleutel van de Stad´ werd gespeeld. Met als hoogtepunt het rammeien van de Noordpoort´ en de ophanging van de Spaanse commandant. Deze laatste staat uitgebreid op de hieronder geplaatste video.

Doe Open De Poort – Brielle 450 jaar geleden bevrijd – Impressie van de middag op 1 april 2022

Den Briel, zoals de stad destijds genoemd werd, was de eerste bevrijde stad van de Spaanse onderdrukker. Zie ook het artikel in het Historisch Nieuwsblad: 1572 Keerpunt in de Opstand.

De gehele live reportage

1 april 1572 – 1 april 2022 Brielle 450 jaar Geuzen vs Spanjaarden – Doe open de poort

Vrijheid?

Vrijheid is een groot goed. En deze wordt door machtswellustelingen, corrupte regeringen, doorgeslagen wetgevers en handhavers constant aangevallen. Zij proberen, helaas vaak succesvol, via slinkse wetgeving (het is voor uw veiligheid) en massapsychose via media hun eigen wereldbeeld aan het volk op te dringen. Wat dat betreft is er in al die eeuwen niets veranderd. Technologisch heeft de mens vooruitgang geboekt. Sociaal gezien is er sinds de oertijd niet veel veranderd. Oorlogen zijn er altijd. Die in de Oekraïne mag dan het belangrijkste nieuwsitem zijn omdat het in Europa is. In andere delen van de wereld woeden al jaren lang oorlogen, zonder dat men daar bij stil staat. En het eerste dat in een oorlog sneuvelt is objectieve berichtgeving. Met de huidige technieken is het vrij eenvoudig om data en beelden te manipuleren.

Docu van BlackBox TV

De verhelderende documentaire Ukraine on Fire van uitvoerend producent Oliver Stone laat zien hoe ontzettend complex de situatie in Oekraïne is en dat het veel te simpel is om de strijdende partijen in te delen in goeierikken en slechterikken.

Oekraïne is een groot land in het hart van Europa, strategisch zeer belangrijk gelegen met toegang tot de Zwarte Zee. Al eeuwenlang is het land speelbal van touwtrekkende wereldmachten die het willen controleren. Het bloedbad van Maidan in 2014 veroorzaakte een bloedige opstand waarbij president Viktor Janoekovitsj werd afgezet en Rusland door westerse media werd afgeschilderd als de dader. Maar klopt die lezing?

Parkeer de emoties, kijk en oordeel zelf.

De documentaire is Nederlands ondertiteld. (wel aanklikken bij cc Dutch).

Vrijheid in Nederland

Of u het met hem eens bent of niet. Feit is dat je in Nederland heden ten dage om je mening door gemaskerde agenten kan worden gearresteerd en gevangen worden gezet. Zie het nieuwsbericht van Café Weltschmerz hierover.

Voeg daar aan toe dat kritische Tweede-Kamerleden door de veiligheidsdiensten (lees regering) worden gecontroleerd, dan kan je jezelf afvragen ………… Hoe vrij zijn we eigenlijk?

Weergaven: 2
Scroll naar boven
Skip to content