Kom in de Kas op Voorne-Putten

Op zaterdag 6 april 2024 hielden de Land- en Tuinbouw Boeren en Tuinders Voorne-Putten hun open dag in het kader van Kom in de Kas. Mede dank zei het stralende weer was het bij de 10 deelnemende locaties ontzettend druk. Op de smalle (dijk)wegen stonden rijen auto´s geparkeerd.

Tijd

Als je slechts een halve dag de tijd hebt voor een bezoek, dan moet je keuzes maken. Het werden er vier. Deels gedwongen door wegomleggingen en door de drukte geen parkeerplek meer kunnen vinden. De start was in Brielle om te beginnen bij Bio Kwekerij Frank de Koning.

Twee Keer Bio

Frank de Koning liet ons een van zijn kassen zien waar trostomaten en aubergines worden gekweekt. Met een uitgebreide uitleg over het biologische proces met gebruik van insecten voor bestuiving en bestrijding van niet gewenste ongedierte, konden de bezoekers kennis maken hoe deze groenten groeien. Kinderen konden buiten ook nog gebruik maken van het springkussen en tevens was het mogelijk om te proeven en groenten te kopen.

Even verderop op de Kloosterweg nog een biologisch groenteteeltbedrijf n.l. Bio Kwekerij Ben Noordermeer. Net als De Koning is Noordermeer ook aangesloten op het aardwarmtenet in Tinte. Hier worden paprika’s in 3 kleuren, rode en groene pepers, aubergines en komkommers geteeld. Voor de ingang stond ook nog een oude Amerikaanse schoolbus die tot frietkraam was omgebouwd en patat verkocht.

Alpaca World Brielle

Bij de familie Van der Wagt houden ze zich bezig met het fokken van alpaca´s. Deze dieren zijn familie van de kameel en komen uit het Andesgebergte in Zuid-Amerika. Op het terrein werd uitgebreid gedemonstreerd hoe van hun haar wol wordt gemaakt. Wandelingen met alpaca´s kunnen worden geboekt op hun website.

Bijen

Even doorrijden naar Heenvliet- De bedoeling was Dick Klok Cultuurtechniek, maar een blik bij de afslag naar de Drieendijk was al te zien dat deze smalle dijk helemaal vol met auto´s stond. Dus maar doorgereden richting Zuidland. Daar aan de Oud Kadesedijk, een weg met kiezelstenen waar je met 60 km/u over heen mag, staat in de drassige polder de Bijenstal NBV. Dankzij de hoge temperaturen op deze zaterdag vlogen de bijen af en aan. De zelfgemaakte honing was rond 12 uur ´s middags al uitverkocht. De harde werkers konden natuurlijk wel worden bekeken.

Leerzaam

Al met al een zeer interessante dag die, zoals een van de bezoekers opmerkte; “Eten komt niet alleen uit de supermarkt”. Inderdaad het moet eerst gemaakt worden. Maar vergeet dat vele producenten ook hun eigen winkel (en automaten) hebben waar je deze vers kunt kopen.

Weergaven: 9

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Skip to content