70 Jaar Bevrijding

70 jaar bevrijding werd vanaf 1 mei in heel Nederland herdacht en gevierd. Ook Voorne-Putten stond in het teken van 70 jaar vrijheid. Zoveel jaar is het al weer geleden, dat wij door de geallieerden werden bevrijd van 5 jaar nazi-regime. Met parades, een optocht van authentieke legervoertuigen, de aanwezigheid van enkele van onze bevrijders, een schijngevecht in Heenvliet en Brielle.

MB-6

De inwoners kwamen in grote getale op deze fantastische feestelijkheden af.

70 Jaar Bevrijding – Heenvliet Parade Authentieke Legervoertuigen

MB-1 MB-2 MB-3 MB-4

4 mei

Maar op 4 mei herdenken we ook het moment waarop onze vrijheid werd ontnomen en 5 jaar (voor Indië zelfs nog langer) met angst, ontberingen, oorlogsgeweld, discriminatie, honger, uitbuiting, molest, deportaties en executies moesten leven. In Spijkenisse werd voorafgaand aan de plechtigheid in de Dorpskerk een herdenkingsdienst gehouden.

4mei_totaal_start

De Laatste Brief

Bij het monument aan aan de Vredehofstraat werden prijswinnende gedichten voorgedragen, die zijn gemaakt door middelbare scholieren van Nissewaard. Na de Taptoe en de twee minuten stilte werden de volksliederen van Nederland en het Verenigd Koninkrijk (GB) gespeeld. Hierna las Burgemeester Salet de ‘Laatste Brief’ van een naar de gaskamers gedeporteerde inwoonster voor.

Kranslegging

Vervolgens volgden de kransleggingen door het Gemeentebestuur, Raad van Kerken, Bond van Wapenbroeders, Contact Oud Mariniers, Indëgangers en Voormalig Nederlands Nieuw-Guineagangers en het No 600 ‘City of London’ Squadron. Vervolgens konden, tot besluit, de vele belangstellenden bloemen bij het monument leggen.

4mei_krans_gemB 4mei_lastPost 4mei_ork_zang

4mei_burgms_toespr 4mei_monu_krans_tot

Weergaven: 0
Scroll naar boven
Skip to content