Brielle en het Bevrijdingsfestival

Een meerdaags bijzonder bevrijdingsfestival vond plaats in het centrum van de vestingstad Brielle. Van 4 tot en met 7 mei 2023 ging men terug naar de oorlogsjaren 1940-1945. Militaire kampementen werden opgebouwd op de wallen zowel geallieerd als Duits. Een avond met muziek uit die tijd en op zaterdagmiddag reed een parade met veteranen door de oude binnenstad.

Parade met Veteranen door Brielle

De parade van oude legervoertuigen blijf een imposant gezicht om deze klassieke voortuigen voorbij te zien rijden. Hier en daar wat onduidelijkheid wat betreft de richting en dat was wat verwarrend. Op het eind zagen we ook nog een defecte jeep die problemen had aan de ontsteking.

7 mei de Mock Battle

Hoogtepunt was op zondagmiddag. Toen werd er de ´mockbattle´ oftewel het schijngevecht gehouden. Dit is een korte weergave van de beleving van de oorlogsjaren in Nederland en eindigde met een gevecht tussen de ´Duitsers´ en de ´geallieerden´. De samenvatting van deze strijd is hieronder te zien.

Mock Battle WO-II – Brielle 2023

De kampementen

Er waren tijdens het bevrijdingsfestival in Brielle drie kampementen met de re-acteurs op de wallen gebouwd. De Hollandse was een dag eerder op zaterdag bezocht. De twee anderen waren Duits en geallieerd en na de mockbattle snel nog even een kijkje bij de geallieerden genomen voordat het kampement werd afgebroken. Het meeste materiaal dat de 2e wereldoorlog heeft overleefd is van Amerikaanse herkomst. De voertuigen stonden er prachtig bij en dat het allemaal nog werkt is dankzij de inzet van vele enthousiaste vrijwilligers die dit alles draaiende houden. Een korte blik terug in de geschiedenis.
Zie ook o.a. https://www.bevrijdingsfestivalbrielle.nl/ voor meer informatie.

De Kampementen na de Mock Battle in Brielle 2023

En Verder

Op zondag 7 mei was er ook nog een demonstratie van ´Samen Voor Nederland´ in Den Haag. Hieronder een video registratie. Ook was er in Utrecht een stille borden actie. Ook hiervan is een video gemaakt en is hier te bekijken.

Flashmob Bella Ciao – Utrecht – 7 mei 2023
Korte versie Samen voor Nederland (07-05-2023)

Komend weekend

Dan bedoel ik zaterdag 13 mei 2023. Op die dag is in Spijkenisse en omgeving het nodige te beleven. Het Spijkenisse medisch Centrum houd een open dag. De Felicitaskerk houd een Fancyfair, De vrijwillige brandweer houd ook een informatiedag. De centrumwinkeliers houden hun ´Rondje Dorp´. Dan zijn er ook nog de Nationale Molendagen en in Hekelingen is er een plantjesmarkt. En wie wat verder weg wil …….. In Middelharnis is er het Flakkees Bevrijdingsfeest. Van vervelen kan geen sprake zijn. Veel plezier voor iedereen die dag toegewenst.

Weergaven: 5
Scroll naar boven
Skip to content