Brielle 1 april 2016

BR1april2016_21

Brielle op 1 april 2016 werd zoals elk jaar weer een waar volksfeest. De bevolking van Brielle had zich gekleed volgens de mode uit 16e eeuw. Op 1 april 2017 veroverden de Watergeuzen Den Briel op de Spanjaarden. Daarmee werd zij de eerste stad in de Nederlanden, die daardoor werd bevrijd van de Spaanse bezetter. De bevrijding van het Spaanse juk wordt door leden en vrijwilligers van de 1 aprilvereniging nagespeeld. Dit jaar waren er enkele kleine wijzigingen.

Nieuw

BR1april2016_00

Zo is de spelregie nu in handen van Mirjam Stolk. En is er een nieuwe Spaanse commandante. De oude ´Spaanse´ bevelhebber Marcello (Marcel van Driel) heeft een ander beroep uitgekozen. Zijn zwaard heeft hij ingeleverd voor een kar.

Bottelero

BR1april2016_74

Na 25 jaar is hij een mobile kroeg ´Bottelero Espanol´ begonnen. Over klandizie had hij op de eerste dag van april niet te klagen. We zagen zelfs enkele geuzen een cerveza bij hem nemen!

Mooi Weer

De meeste ´Spaanse soldaten´ hadden een nieuwe helm op. Aangeschaft op een reis naar het Spaanse Toledo. Ook de weergoden werkten goed mee. Het werd in de middag lekker warm en zonnig, zodat steeds meer mensen naar het oude centrum togen. Ze konden genieten van demonstraties van oude ambachten, (oud Brielse) versnaperingen en natuurlijk het spel van de verovering van Den Briel.

Druk

Het was weer een enorme drukte bij en rond de Lange Poort. Daar beukten de Geuzen de poort weer open om de Spanjolen te verslaan. Na de gebruikelijke berechtingen en de ophanging van de ´nieuwe´ Spaanse commandant werd het tijd om te feesten. Op de markt was er geen doorkomen aan. Volgend jaar zal het nog wel veel drukker worden. 1 april valt dan op een (vrije) zaterdag.

Libertatis Primitiae

BR1april2016_106

Geschiedenis na 1 april

Hert had niet veel gescheeld of de Spanjaarden hadden Den Briel weer terug veroverd. Het is aan timmerman Rochus Meeuwisz te danken dat dit niet is gebeurd. Hij hakte het sluisje van de Nieuwlandse polder open, zodat de polder onderloopt en de Spanjaarden niet verder konden. Zie hiervoor het Streekarchief Voorne-Putten.

1 april 2016 – Brielle gaat 444 jaar terug in de tijd!
Weergaven: 4
Scroll naar boven
Skip to content