De Eerste Keer

naar een demonstratie

De Dam in Amsterdam

Over genomen tekst van Facebook als voorbereiding op de demonstratie op zondag 5 september 2021 welke start op de Dam in Amsterdam.

De afgelopen weken werd ik vaker dan eens benaderd door mensen die mij zeiden:
“5 september wil ik ook naar Amsterdam komen. Tot lang ben ik meegegaan met alles. In de hoop dat het wel over zou waaien. Maar nu zie ik dat het einde helemaal zoek is. Er moet echt iets gaan gebeuren. Dus ik ga mee demonstreren. Maar het is mijn eerste keer. Wat moet ik dan verwachten? Ik heb eigenlijk helemaal geen idee?”
Tot bijna twee jaar geleden, had ik dan geantwoord: “Tja, moet je dat aan mij vragen..” 😉
Inmiddels heb ik van beide kanten ervaringen en inzichten opgedaan. Aan de ene kant de veiligheid en orde voor de overheid bewaken en de andere kant, samen met mensen die zich juist om welke reden dan ook, genoodzaakt voelden zich uit te spreken. Hierom heb ik besloten mijn ervaring met jullie te delen.
Welke vragen kreeg ik dan eigenlijk allemaal?

“Hoe regel ik dat met er naar toe?”


Dit keer vindt het plaats in Amsterdam. Er zijn twee opties. Openbaar vervoer of met de auto. Met de auto is er nog een andere variant, namelijk de vervoersgroep op Telegram. Je kan dan carpoolen. https://t.me/vervoervoordemonstranten

“Ik kom met de auto?”

Kom je met je eigen auto, dan zou ik niet helemaal naar de verzamelplek toe rijden. Je hebt A kans dat het gewoon door de drukte moeilijk bereikbaar is en B dat je bij vertrek, lang moet wachten om weg te komen. Plus de parkeerkosten in Amsterdam zijn behoorlijk hoog. Dan zou ik liever op zoek gaan naar een plek vlak buiten de ring A10. Van daar met openbaar vervoer of een half uurtje gezond wandelen. Heb je iemand slecht ter been in de auto, zet die dan eerst af op een locatie dicht bij de verzamelplaats en laat één iemand de auto parkeren. Schrijf de straatnaam en adres van je parkeer locatie voor de zekerheid even op een papiertje. Vertel de parkeer locatie ook aan de rest van de groep. Als je telefoon leeg is, heb je namelijk niks aan digitale x/y coördinatie. Ben je met meerdere mensen, neem dan liefst twee autosleutels mee van de auto. Verdeel die over twee personen. Dan heb je meer kans dat je bij vertrek afzonderlijk van elkaar de auto kan ophalen.

“Ik kom met het openbaar vervoer?”

Bekijk de mogelijkheden om even buiten het verzamelgebied uit te stappen en dan naar de verzamelplaats toe te wandelen. Bekijk van te voren even op de kaart de route hoe je dan naar de verzamelplaats toe moet lopen. Zo dichtbij mogelijk uitstappen is ook een optie, maar dan zit je direct in de drukte. Met zo’n wandeling kan je alles eerst eens rustig op je laten inwerken.

Ik moet plassen?”

“Stop vlak voor bereiken locatie eerst bij een tankstation of wegrestaurant. Dan kan je in ieder geval nog één keer naar het toilet. Verder gebruik op of rond de demonstratie iedere gelegenheid die zich voordoet om een toilet te gebruiken. Liever één keer te vaak gegaan toen het niet heel noodzakelijk was, dan andersom.

“Ik ken daar de weg helemaal niet.”

Zorg dat je van te voren even op de kaart kijkt, waar de grote plekken zijn. Bv station, kerk of plein.

“Waar ben je nou?”

Als je elkaar kwijt raakt. Spreek van te voren een grote makkelijke plek af die ook iedere locale winkelier kent. Om elkaar terug te vinden. Bv Rembrandtplein o.i.d.. Spreek dan af, dat wanneer je elkaar kwijt bent, je elk heel uur i.i.g. 5 minuten lang op die locatie gaat staan. Dan kan je elkaar tussendoor zoeken.

“Kan ik pinnen?”

Zorg dat je naast je pinpas, een mogelijkheid hebt om iets contant af te rekenen. Pinapparaten op locatie willen nog wel eens buiten werking zijn. Gelegenheidsventers met ijs en drinken vragen vaak contant geld. Een paar losse euro’s kan al een groot verschil maken wanneer je ze nodig hebt.

“Ik heb honger?”

Neem in ieder geval een flesje water mee. Als het heel warm is, doe dan een snufje zout door het water. Lauw water is toch al beter dan koud water om te drinken. Alcohol is geen aanrader. Zeker met warmte kan dat snel naar je hoofd stijgen. Het is sowieso fijn om alle situaties een beetje helder te kunnen overzien. Neem ook een reep of wat nootjes mee voor mocht je ineens trek krijgen. Het is niet altijd mogelijk snel wat eten te kopen.

“Het wordt veertig graden?”

Neem genoeg water, zonnebrand, zakdoekjes, en een beetje zout mee. Deel met elkaar. Een petje of ‘de gele plu’ is dan geen overbodige luxe. Drink voldoende. Je gaat ook nog een mars lopen.

“Ik vind het spannend?”

Wanneer een situatie grimmiger wordt (maar daar is maar een kleine kans op), dan heb je meestal zeker 5 tot 10 minuten, om dit te zien aankomen. Blijf dan liefst bij elkaar. Loop niet zomaar achter afzonderlijke initiatieven aan. Raak niet in paniek. Loop rustig naar de zijkant van de staat, bijvoorbeeld naar een zijstraat. Je ziet snel genoeg groepjes of anderen zoals jij, die zich verwijderen van zo’n situatie. Volg hun voorbeeld. Soms is het beter om eerst eens rustig om je heen te kijken wat er gebeurt, een plan te maken, voordat je zomaar gaat lopen.


Er zijn vast zaken die ik nog vergeten ben. Ik snap dat het misschien een beetje spannend aanvoelt. Maar aan de andere kant heb je ook die gevoelens over demonstreren en je uitspreken niet voor niets. Je zal op locatie merken dat het geweldig inspirerend is om met zoveel gelijkgestemden samen op te trekken. Van de meeste mensen hoor ik achteraf: “Ik had dit voor geen goud willen missen!”


Ben jij er aan toe? Volg je hart en spreek je uit. Voor jouw grondrechten en die van je dierbaren!
Misschien zie ik jou dan wel op 5 september 2021 in Amsterdam!


Dennis

Oproep van Bianca Wagt

Opname van Facebook

Weergaven: 0
Scroll naar boven
Skip to content