De Stripdagen 2017

De Stripdagen werden dit jaar op zaterdag 4 en zondag 5 maart gehouden. Net als in 2016 konden de liefhebbers van het beeldverhaal weer terecht in de Broodfabriek in Rijswijk.

Rustig

Er waren wat minder bezoekers dan vorig jaar. Waarschijnlijk vanwege de voorjaarsvakantie. Dit was vooral te merken op de zondag. Had ik daar vorig jaar een probleem met parkeren, dit jaar kon ik de auto zelfs dichtbij langs de weg kwijt. Alle bekende uitgevers, scenaristen, tekenaars, handelaren enz. waren weer aanwezig.

Mega-Kleurplaat

 

Veel nieuwe stripuitgaven waaronder speciale beursedities zoals Agent 327 met Dossier Dozijn min één, Piet Heijn, Paulus (de Boskabouter) en Salomo.

Bij de ingang was een mega-kleurplaat geplaatst. Daar konden de bezoekers de 2 bij 3 meter grote plaat inkleuren. Dit onder begeleiding van Ramas Sjambar,  die de plaat gemaakt heeft en zijn team. Voor het eerst zag ik daar het meisjesstripblad “Tina” https://www.tina.nl/  aanwezig. Het enige en ‘oudste’ stripblad voor meiden.

Tom Poes

Verder waren er diverse exposities. “Terug naar Studio Haarlem” was speciaal voor de Stripdagen vervaardigd. Deze heeft vele striptalenten voortgebracht. Uitgeverij Personalia presenteerde een Studio Arnhemboek. Het jubileumjaar van Tom Poes loopt op zijn eind. Zijn 75 jarig bestaan was te zien op het Toonder-eiland met ongeveer alles wat de Heer van stand en zijn kleine vriend heeft beleefd. Natuurlijk waren weer vele auteurs aanwezig om hun werk te signeren. Er werden weer heel wat persoonlijk gerichte tekeningen in de pas aangekochte albums voor de fans gemaakt.

Kinderen

Geronimo Stilton was ook weer van de partij. Hij had ook weer enkele ‘familieleden’ meegenomen. Altijd leuk voor een fotomoment. Verder kon er geknutseld worden.

De Stripkennis van de kinderen werd nog eens getest in een Quiz met Willy Vanderstrip. De drie kandidaten kregen allerlei vragen te beantwoorden. Op een van de vragen  wat had Lucky Luke in zijn mond voordat ie altijd met een strootje in zijn mond had, moesten ze het antwoord schuldig blijven. Niet zo vreemd want Morris heeft in 1983 de sigaret door het strootje vervangen. Ver voor de geboorte van de kandidaten.

Stripschapprijzen

Hoogtepunt van deze zondag was de uitreiking van de Stripschapprijzen.
Voor het ‘Album van het Jaar’ ging de prijs naar Erik Kriek met het album “In the Pines”.

De P. Hans Frankfurtherprijs werd toegekend aan Frits Jonker. Hij zorgt als laatste handletteraar voor goed leesbare teksten in strips.
De Bulletje en Boonestaakschaal ging naar Albert van Beek. Hij heeft aan de wieg gestaan ban het Nederlandse beeldverhaal. Nog steeds actief als schilder heeft hij een eigen galerie in Frankrijk, waar hij ook woont.
Het Jeugdalbum van het jaar is “Elsje maakt Geschiedenis” van Eric Hercules en Gerben Valkema. Zij konden niet zelf aanwezig zijn, dus nam Rob van Bavel als uitgever de prijs in ontvangst.

Stripschapprijs

De Stripschapprijs 2017 werd toegekend aan Willem Ritstier voor zijn gehele oeuvre. Een strip is pas een goede strip als die vorm krijgt door een goed verhaal met herkenbare karakters een interessante plot. Als scenarist zorgde Willem voor vele verhalen in diverse genres. De veelzijdige scenarist kreeg de prijs uit handen van Tineke Oosterveer, weduwe van Minck Oosterveer waarmee Willem jarenlang samenwerkte. Zie ook de tekst op de site van De Stripdagen .

Tot zover deze korte samenvatting van de zondag. Voor meer informatie over strips, De Stripdagen en de prijzen zie daarvoor de site van Het Stripschap.  Ook leuk om de samenvatting van De Stripdagen in 2016 weer eens te bekijken zie https://peterheine.com/de-nieuwe-stripdagen/

 

Weergaven: 0
Scroll naar boven
Skip to content