De Tiende Penning

De Tiende Penning, een omzetbelasting (BTW) van 10% werd door de Hertog van Alva, landvoogd over de Nederlanden namens koning Filips II van Spanje ingevoerd. Elk jaar wordt in Brielle, als voorloper op het 1 aprilfeest, deze ongewenste belastingheffing nagespeeld.

De Tiende Penning 2018

Koud

Zo ook op zaterdag 17 maart 2018. Het was koud. Een harde ijskoude oostelijke wind hield de ´soldaten van het Spaanse leger´ echter niet tegen om de Tiende Penning te innen.

Zij trokken door de Brielse binnenstad en vielen daar de middenstand lastig. Wie deze extra belasting in de vorm van De Tiende Penning niet wilde betalen moest een glaasje ´Spaans Vuurwater´ opdrinken. Plakkaat voor de 10e Penning

Dat is altijd nog beter dan hangen aan de galg zoals op de poster van Alva staat vermeld.

1 April

Deze aanplakbiljetten werden ruim op de (winkel)ruiten geplakt. Of het innen van de belasting voldoende zal zijn om de verdediging van Den Briel tegen de Geuzen te versterken? Dat zien we dan wel op 1 april.

Muziek

Speciaal voor de 1 aprilviering is er een verbroederingslied door Jacob Tuijt geschreven. De video met tekst vind je hier:

 

De Lumeyden

Vrouwen in opstand tegen de Spaanse bezetting! Daarvoor hebben de dames een promotie videoclip gemaakt. Ook dit vrouwenstrijdlied is hier te zien en te horen.

Kleding

Voor wie het gemist heeft. De ´Spanjaarden´ waren enkele weken geleden nog niet gekleed. Gelukkig vonden zij in de Nobelstraat in Brielle de winkeliers bereid om hen te helpen. Zelfs een nieuwe bril kregen ze. Ze hopen dat ze deze NIET zullen verliezen zoals Alva in 1572 deed.

Tot ziens op 1 april!

 

Weergaven: 3
Scroll naar boven
Skip to content