De bevrijding van Den Briel

Op 1 april 2024 was het weer zover. Brielle keerde die dag terug in de tijd. Naar 1 april 1572. Op die dag werd de Spaanse overheerser een gevoelig slag toegebracht door de Watergeuzen onder leiding van admiraal Lumey.

Mazzel

De weersvooruitzichten waren ronduit slecht, maar gelukkig was de natuur de eerste april goed gezind. Het bleef de hele dag droog en ´s middags kwam zelfs de zon doorzetten. Dat was ook te merken aan de vele bezoekers. Wie wat later met de auto aankwam zag op de mededelingenborden dat de parkeerplaatsen bij het centrum vol waren. Dat werd doorrijden naar het Geuzenpark en vandaaruit een flink eind lopen of wachten en meerijden met de shuttlebus.

Spel

Het spel ´Om de sleutel van de stad´ speelt zich af door bijna de gehele historische binnenstad van Brielle met de aanvang op het bordes van het oude stadhuis. Een half uur nadat de veerman Coppelstock de haven binnen voer. Het is te zien op de hieronder geplaatste video. Kijk ook gerust eens naar de edities van voorgaande jaren hier op de site. https://peterheine.com/1-april-2/page/2/

Regels

Het wordt voor de 1 aprilvereniging steeds lastiger om het 1 april evenement te organiseren. Tientallen vergunningen die maanden van te voren moeten worden aangevraagd en steeds gekker wordende veiligheidseisen.

Regels, regels en nog meer regels zijn de doodsteek voor straatgroepen. Tenten moeten geïmpregneerd zijn, zeer strikte wapen (of alles wat er op lijkt) wetgeving etc. boas in moderne outfit overal doorheen lopend en helaas echt geen idee hebben wat er wordt gevierd.. Triest hoogtepunt dit jaar: het in beslag nemen van het anker(!) van veerman Coppelstock omdat dit als wapen kan worden gebruikt…. Historisch besef is blijkbaar erg ver weg. Wie meer wil weten over de 1 aprilvieringen en haar geschiedenis moet maar eens een kijkje nemen op de website van Rens van Adrighem. Daar staat veel informatie.

1 april 2024 dronefoto
Foto van Miguel Noorlander
Voorpagina Briels Nieuwsland 6 april 2024

Weergaven: 135

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Skip to content