Dodenherdenking 2018 in SpijkenisseDe Dodenherdenking 2018 in Spijkenisse begon om 19:30 uur in de Dorpskerk. Daar werd een herdenkingsdienst gehouden. Na de dienst werd een stille tocht gelopen vanaf de kerk, over de Voorstraat en eindigend bij het monument aan de Voorstraat. Daar werd een moment stilgestaan bij de voormalige woning van de Joodse familie Levie, die in de oorlog werd weggevoerd en omgebracht. Dodenherdenking 2018 in Spijkenisse

De tocht eindigde bij het oorlogsmonument aan de Vredehofstraat. Vanaf 19:30 uur werden er liederen gezongen door koor Rejoice uit Zuidland onder leiding van Flip Markwat. Een gedicht werd voorgedragen door een scholiere van CGS Scala Rietvelden. 

Jan Campert

Nadat Marielle de “Taptoe” had geblazen volgde de twee minuten stilte en het zingen van twee coupletten van het Wilhelmus. Daarna kwam de toespraak van burgemeester Mirjam Salet. Zij sprak over het gedicht ‘De achttien Dooden’ van de in Spijkenisse geboren journalist, schrijver, dichter en verzetsman Jan Campert. Jan Campert

‘In het gedicht vonden velen troost, hoop en inspiratie’, aldus de burgemeester van Nissewaard. ‘Het bewijst hoe krachtig woorden kunnen zijn.’ De achttien verzetslieden waar het in 1943 gepubliceerde gedicht over gaat, werden op 13 maart 1941 op de Waalsdorper vlakte gefusilleerd. In januari ’43 stierf Campert zelf in concentratiekamp Neuengamme.

Kranslegging

Aansluitend aan de toespraak volgden kransleggingen door vertegenwoordigers van de Raad van Kerken, Vereniging Oud Militairen Indiëgangers, Contact Oud- en actief dienende Mariniers (COM) en een delegatie van het Britse Squadron.

Bloemen bij het Oorlogsmonument

Scouts assisteerden bij de kransleggingen. Daarna werden overige belangstellenden in de gelegenheid gesteld bloemen en kransen te leggen.  Dodenherdenking 2018 in Spijkenisse

Begraafplaats

Ook vond een kranslegging plaats bij graven van Britse oorlogsgraven op de achter het monument gelegen begraafplaats. Bij de ingetogen herdenking waren ook dit jaar weer meer belangstellenden dan voorgaande jaren aanwezig.

Dodenherdenking 2018 in Spijkenisse

De muzikale begeleiding werd versorgd door Muziekvereniging TOGIDO uit Hekelingen.

5 mei

Op 5 mei werd op diverse plaatsen in Nederland Bevrijdingsfestivals gehouden. Geen Mock Battle in Brielle deze keer. De politie gaf hiervoor geen vergunning.

 


Naam – Name
Email Adres/Address

 
 

Weergaven: 0
Scroll naar boven
Skip to content