Emoties bij Acute Zorg Demonstratie

Emoties liepen zaterdagochtend hoog op tijdens de demonstratie voor verbetering van de Acute Zorg op Voorne-Putten en Rozenburg. De protestoptocht, waarbij ook enkele politieke partijen uit de regio meeliepen, werd georganiseerd door het Burgerinitiatief “Protestmanifestatie tegen de afbouw van het SMC en de acuteZorg op Voorne-Putten en Rozenburg.

Demo5sep_8

Doel

Doel van deze vervolgactie is om (sinds de sluiting van de post in Hellevoetsluis is er nog maar één) weer een tweede Spoedeisende Huisartsenpost (HAP) plus spoedapotheek op het eiland te krijgen en uitbreiding van de Spoedeisende Hulp (SEH) tot een 24/7 dienst in het Spijkenisse Medisch Centrum (SMC). De lange wachttijden van de enige overbelaste Huisartsenpost en Spoedapotheek veroorzaken nu veel ongenoegen bij de patiënten. Voor de deelnemers, die de barse weersomstandigheden trotseerden, is de maat vol.

Eisen

Zij eisen dat de zorgverleners hun verantwoordelijkheid nemen en niet langer naar elkaar wijzen. Als eerste werd het kantoor van CZ aangedaan. De vertegenwoordigers van de grootste zorgverzekeraar van de regio hielden de deur op slot. Zij kregen de eisen en de handboeien in de brievenbus.

handboeien23Als tweede werd de Huisartsenpost en Spoedeisende Hulp opgezocht. De heer Prins van de HAP werd verweten dat deze onjuiste informatie heeft gegeven aan de gemeenten waaruit zou blijken dat één post voldoende zou zijn. Eén reden is dat veel huisartsen op Voorne geen tweede Huisartsenpost willen hebben!
De vertegenwoordigers van de Spoedeisende Hulp (de directie was met vakantie) lieten weten dat zij het liefst 24/7 uurs zorg zouden willen leveren, maar dat ze dat met de huidige beschikbare financiële middelen niet kunnen.

Berekening

Willem Heijdacker Sr. Rekende voor  dat de kosten voor dat één ambulancerit € 800,- kost. Vanuit de HAP en het SMC worden jaarlijks, alleen al voor chronisch zieken die ter observatie moeten worden opgenomen en daarvoor in het weekend niet in het SMC terecht kunnen, 400 ritten gemaakt naar de Rotterdamse ziekenhuizen. Dat is € 320.000,- Voor dat geld kan de SEH  ook in het weekend open blijven. Bovendien zijn er door ouderen die een heup/bot breuk oplopen ook nog zo’n 100 ambulanceritten nodig.

Symbool

Orthopeden hebben al aangegeven dat werk graag in het Spijkenisse Medisch Centrum te willen doen. Behalve kritiek was er ook applaus en veel waardering voor de inzet voor de zorgverleners. Na overhandiging van de handboeien, die als symbool dienen om alle verantwoordelijke bestuurders met elkaar te verbinden, gingen de betogers naar het stadhuis van Nissewaard.

Stadhuis

waaDaar werden ze ontvangen door burgemeester Mirjam Salet en wethouder Dirk van der Schaaf. Zij vertegenwoordigen ook de de gemeenten Brielle, Hellevoetsluis en Westvoorne. Meer dan 1000 handtekeningen werden aan  ‘mamma en de pappa’s’ overhandigd. petition4(De petitie is nog geopend, dus er kan nog steeds getekend worden) Burgemeester Salet reageerde ” Het is goed dat U gekomen bent. Een het is goed dat U luid en duidelijk laat horen waar u verschrikkelijk ongerust over bent. Want uw opkomst is voor ons een steun in de rug om dingen de goede kant op te krijgen.”  Ze vervolgde dat de gemeentebesturen hun best doen om de gezondheidszorg zo goed mogelijk regelen, maar dat zij daar NIET over gaan. “Dat is nou eenmaal een nare waarheid. Dat bevalt ons niet en dat is ook de reden dat we regelmatig in Den Haag zitten om uw geluid daar ook te laten horen, maar helaas hebben we niet de sleutel in handen!”

Ongerustheid

Demo5sep_16

Wethouder Van der Schaaf zei dat de hij en zijn collega’s regelmatig in gesprek zijn met huisartsen, ambulancedienst, ziekenhuis, zorgverzekeraars en alle anderen die er over gaan. En het feit dat de actievoerders, ondanks het slechte weer, in grote getale gekomen zijn sterkt hem en de andere portefeuillehouders dat ze gewoon door moeten gaan. “We bundelen onze krachten op het eiland voor een betere bereikbaarheid van de zorg.”  De burgemeester wees erop dat de bevolking zelf ook het nodige kan doen voor het behoud van het medisch centrum. En dat is als men voor behandeling wordt doorverwezen naar een ziekenhuis, specifiek vraagt voor opname in het Spijkenisse Medisch Centrum!SpijkenisseMedCentr

De heer Heijdecker wees er ook nog op dat het de taak van B&W is om de ongerustheid van de inwoners weg te nemen door het onvoldoende functioneren van de acute zorgverlening en daarmee het veiligheidsgevoel aantasten. “Als je een ambulance nodig hebt zijn ze vaak te laat en ‘kan je een kist bestellen’ en dat willen wij voorkomen.” zei hij. Burgemeester Salet zei dat ze zullen blijven praten in de politiek en alle betrokkenen en bedankte voor de handtekeningen en gaan daarmee aan de slag. Het burgerinitiatief bedankte tot slot van de emotionele bijeenkomst iedereen voor het opofferen van de vrije zaterdag.

Zie ook de voorgaande berichten: Oproep voor Demonstratie

Over de Huisartsenpost in Hellevoetsluis,

de bespreking voor de Commissie Zorg en Werk van Nissewaard

en  de demonstratie in januari 2015.

 

2 gedachten over “Emoties bij Acute Zorg Demonstratie”

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar top
Skip to content