Geuzenmode en Geuzenkinderen

 Geuzenmode

Geuzenmode met kostuums voor de jaarlijkse 1 april viering in Brielle worden onder meer al weer meer dan 20 jaar door de Geuzennaald gemaakt.

kShow_1

 11.000 stuks

Meer dan elfduizend stuks hebben de 12 dames al gemaakt. Dat zijn dus gemiddeld zo’n 550 stuks per jaar! Kledingstukken die voor de Briellenaren worden gemaakt, zodat zij tijdens de 1 april viering er net zo bij kunnen lopen als de bevolking in Den Briel. Op zaterdagmiddag 28 februari werden verschillende van deze schitterende creaties getoond tijdens de modeshow in de Sint Caterijnekerk.

kShow_24

Spaanse Kleding

Niet alleen de Geuzenkleding werd getoond, ook de kleding van de Spaanse bezetter, met werk van de Spaanse Naald was te bewonderen. Een leuke show waar ook  enkele 1 april spelers, De Geuzenkinderen, Vlaggendragers en Libertatis Primitiae optraden.

Geuzenkinderen en Vaandeldragers

Geuzenkinderen Vaandeldragers gaven op woensdag 11 maart een demonstratie voor de pers.

GZK01

 1572

Onder leiding van Heleen Wemerman verzamelden de kinderen zich, in klederdracht uit 1572, bij café Dixi om vervolgens al zingend door de oude binnenstad naar de Langepoort te gaan. De vaandeldragers hielden het kruisende verkeer met hun vlaggen tegen, zodat de doortocht veilig verliep.

GZK013

In Naam van Oranje

Bij een schitterende lengtezonnetje met strak blauwe lucht, begonnen de kinderen onder begeleiding van arcordionmuziek, met het zingen van een liedje van Jan Pieterszoon Koppestok. Het wel bekende door Abraham Schooleman geschreven lied ‘In naam van Oranje doe open die poort!’ Gevolgd door andere  Oudhollandse liedjes en dansjes.

GZK018

40 kinderen

Zo’n 40 kinderen in de leeftijd van 4 tot en met 12 jaar hebben hiervoor sinds januari al druk geoefend. Na dit optreden gingen ze nog steeds zingend terug naar het startpunt voor een verfrissing.

GZK019

Op naar 1 april

De Geuzenkinderen en Vaandeldragers gaan een drukke tijd tegemoet. Er staan diverse optredens op de agenda (zie de website voor de data) en natuurlijk zijn zij, als een van de belangrijkste publiekstrekkers, er op 1 april weer bij.

GZK04

Scroll naar top
Skip to content