Kom in de Kas op Voorne-Putten 2019

Kom in de Kas is een jaarlijks landelijk terugkerend evenement die vele bezoekers trekt. Ook twaalf Boeren en Tuinders op Voorne-Putten en twee molens doen daaraan mee. Sommigen ieder jaar, anderen wisselend en er zijn ook bedrijven die voor het eerst meedoen. Drie bedrijven in Rockanje die ik nog niet eerder had bezocht tijdens de open dag(en) van Kom in de Kas zijn bezocht en de video en foto’s staan hierbij. Het voor mij verste weg was.

De Oude Proeftuin.

In de folder stond het volgende: De Oude Proeftuin heeft een totaaloppervlakte van 5 ha en 6000 m2 glas. Voornes Proeftuin is opgericht in 1906! Dit jaar is het 82 jaar in onze familie. Een bedrijf met een rijke geschiedenis, waar broer Jan en zus Anneke als 3e generatie
Met veel plezier en passie voor mooie producten samen met hun mensen een mooi bedrijf voeren. Tijdens Kom in de Kas is het voorjaar, geniet van al het moois wat we voor u hebben geselecteerd! Het bloemencentrum, gerund door Anneke, met verkoop van bloemen & planten, glas en nog meer moois. Bij Jan in de kwekerij starten we binnen met lavendel welke eind april oogstbaar is. Het is net of je Frankrijk binnen stapt, zo heerlijk geurt het in deze afdeling.
Buiten rondom de kas onze trots, de pioenrozen, in 12 kleuren waaronder de bijzonder geurende witte, de oogst hiervan is in mei. In de tweede afdeling doet het je verlangen naar de zomer: geraniums en vlijtig lies zijn volop aan het groeien en oogstbaar vanaf begin mei. Angelonia is voor ons een nieuw product, een mooie zomerbloeier die eind mei te oogsten is. En speciaal voor de winkel kweekt Jan ook nog meer dan 50 soorten perkplantjes.
Als extra was aanwezig: Creatief met perkplantjes, Palingrokerij Rijken, Zoet met Elma, ? Rabarber-champagne, Stichting. de Duinhuisjes, Springkussen en de Stichting Oldtimer brandweer.

Het tweede bedrijf en dat was beter bereikbaar dan de andere, was de

Maatschap Beukelman-Visser

In de brochure daarover het volgende:

We zijn nog één van de weinig overgebleven bedrijven die op zandgrond in de polder Stuifakker groenteteelt. Op deze zandgrond kan al vroeg in het voorjaar geplant worden en deze grondsoort zorgt voor een aparte zachte smaak van de groente. Vroeg in het seizoen hebben we al oogstbare producten en een ruim assortiment. Alles wordt nog handmatig geplant en geoogst.
Met Kom in de Kas is vooral pas aangeplante kool onder vliesdoek te zien en in de kas staan boskroten en plantmateriaal.
Verder zullen de machines voor de teelt van prei te zien zijn.

Het laatste adres in Rockanje was bij

Melkveehouderij Familie Poot

Ongewoon druk was het daar. De hele polderweg, waar eenrichtingsverkeer was ingesteld, stond vol met geparkeerde auto’s. Bovendien kwamen ook nog velen op de fiets. Meer dan 1500 (bij sluiting zal dat wel 1600 zijn geweest) kwamen hier een kijkje nemen en een hamburger eten.
In de folder de volgende beschrijving:

Wij zijn Bert en Angelien Poot. We hebben 3 dochters Laura, Josien en Emma die zich ook inzetten op het bedrijf, naast hun studie rundveehouderij welke ze alle drie volgen.
We hebben 35 melkkoeien en 30 stuks jongvee. Verder hebben we nog 20 schapen van het Franse ras Blue du Maine. Deze hebben in de maand maart gelamd.
Onze passie ligt voornamelijk in de fokkerij, die is gericht op gezonde melkkoeien die lang bij ons kunnen blijven en voldoende melk geven. We proberen de koeien zo te fokken dat ze ook deel kunnen nemen aan de Fokveedag en afen toe aan een landelijke keuring. De koeien lopen van april t/m november buiten. We vinden het leuk om de wijze te laten zien waarop wij werken. De koeien die niet meer geschikt zijn voor de melkproductie laten we slachten voor eigen consumptie.
Tijdens Kom in de Kas bakken we dan ook hamburgers van eigen vee. De Agatha hoeve uit Oostvoorne verzorgd een leuke knuffelhoek voor de kleintjes en er is een veevoer deskundige die uitleg geeft over de voeding van de koe. En er was een stand van Campina.
Dat de kinderen het daar enorm naar hun zin hadden was duidelijk te zien.

Als laatste op de terugreis op de valreep nog naar

de Bijenstek

op de Oude Kadesedijk in Zuidland.
Het was in de middag warm genoeg geworden, want als het koud is blijven de bijen binnen in hun korf. In de folder het volgende:

In het Bernissegebied ligt de bijenstal ´De Bijenstek´. Deze stal is eigendom van het recreatieschap Voorne-Putten Rozenburg en wordt beheerd door de Vereniging tot Bevordering Bijenteelt in Nederland (VVBN), afdeling Voorne-Putten.
Voor de leden van deze vereniging is het houden van bijen een heuse hobby. Bijen en hun producten zijn zeer nuttig voor bijvoorbeeld gewasbestuiving, voeding, supplementen en genezing. Op de Open Dag kunt u de bijenstand met bijenvolken en de bijproducten bekijken. U ziet echte imkers aan het werk.

Kinderen konden een echt Imkerpak aantrekken en de rookpot hanteren.

Het hele evenement werd net als voorgaande jaren zeer drukbezocht en dat had filevorming en opstopping tot gevolg. Met name in Vierpolders waar meerdere bedrijven bi elkaar staan was dat het geval. De ‘stadsmens’ is nu beter op de hoogte van hetgeen hij drinkt en eet.

Zie ook de voorgaande edities van Kom in de Kas.

Weergaven: 0
Scroll naar boven
Skip to content