MASKERADE Brielle 2014

B_M_sint_BW

 Maskerade Brielle 2014

Klaassie Lopen

“Klaassie lopen” zo noemen ze vroeger de Brielse Maskerade. Dat deden ze al in 1630.  Meer informatie over de geschiedenis is te lezen op website van Rens van Adrighem. De editie van 2014 stond op 5 december in het teken van ludieke protesten over het financiële beleid van de gemeente.

Bezuinigingen

B_M_Theater_3 Uitgaven voor de buurtbus en de monumentale trap werden door de Klaassielopers uitgebeeld. Verder kwamen de aangekondigde bezuinigingen op o.a. het groenonderhoud en het BRESTheater aan de orde en een groep ‘Burgemeesters voor één jaar’ kwam ook nog voorbij.

Toezicht

B_M_sint_BW_2 Dit alles onder toezicht van Burgemeester en Wethouders op de stoep van het oude stadhuis. Gepresenteerd door Joke van Vijven en Sint Nicolaas die ook nog een delegatie Zwarte Pieten voorbij zag komen die protesteerden tegen de sloop van het Sinterklaashuis. B_M_Oliebol

Weer

Het weer op deze avond kreeg van een van de deelnemers de nodige aandacht door een anti-regen-dans. Heeft helaas niet geholpen. Zoals Sinterklaas, gedurende het juryberaad, tegenover het college al opmerkte: “Het regent wel vaak hier in Brielle! Bij mijn intocht regende het ook al.” B_M_Plantsoen_2Ondanks het  slechte weer was er veel publiek tijdens het volksfeest op de been. Ze konden genieten van de gratis maskerade-oliebollen van de oliebollenkraam en de chocolademelk en gluhwijn van De Nimph.

Prijzen

Sinterklaas kon uiteindelijk de prijzen gaan uitreiken. B_M_sint Eervolle vermeldingen waren er voor ‘de Trap’ en ‘Zelf onderhouden van het Plantsoen’ deze werden beloond met speculaas. B_M_Trap_1 De Fons Löbker prijs ging naar de ‘Dienst Gemeentelijke Cultuursanering’. B_M_preis

2015

Of volgend jaar de maskerade op de UNESCO-lijst van immaterieel erfgoed staat is nog niet bekend, maar Sinterklaas zei dat hij er, ondanks bezuinigingen volgend jaar weer bij is. Verdere informatie is te vinden op de website van cultuurwebbrielle  en hun Facebookpagina.  

Bewaren

Weergaven: 0
Scroll naar boven
Skip to content