Maskerade op UNESCO-lijst

maskerade brielle 2015

Maskerade op Unesco-lijst

De Maskerade van Brielle is nu officieel op de UNESCO-lijst voor Immaterieel Cultureel Erfgoed. Dinsdagmiddag 26 januari 2016 was ik hiervoor op het stadhuis in Brielle. De Maskerade is een jaarlijks terugkerend volksfeest dat op Sinterklaasavond wordt gehouden. Dan gaan de Klaassie-lopers, zoals de deelnemende Briellenaren ook wel worden genoemd, gemaskerd en verkleed met een hoop kabaal door het centrum.

maskerade brielle

Spiegel

Op de protestborden staan luizen die op ludieke wijze kritiek uiten op landelijke en regionale onderwerpen. De plaatselijke politiek wordt daarbij vaak ´op de hak genomen´. Vooral de bestuurders van de gemeente krijgen een spiegel van hun besluiten voorgeschoteld. Zie ook de Maskerade uit 2015 en 2014.

Certificaat

BR_MasU09

Maar nu kwam mevrouw Strouken, directeur van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed  naar de Geuzenstad voor de ondertekening van het certificaat. Na een overzicht van de geschiedenis van het volksfestijn en de totstandkoming van de opname in de UNESCO-lijst, werd het Certificaat van het Nationale Inventaris Cultureel Erfgoed in Nederland ondertekend en aan de Stichting Kunst en Cultuur Brielle overhandigd. Dit in het bijzijn van Burgemeester en Wethouders, belangstellenden en enkele Klaassie-lopers uit 2015. Voortaan mag de Maskerade het logo van de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed Nederland voeren.

Een feestelijke gebeurtenis van een historisch moment voor een historisch gebeuren in een historisch stadhuis van deze eeuwenoude stad.  Mevrouw Strouken kreeg als aandenken een portret van de `Geuzenpiet´ (zie editie 2015) en een DVD over de Maskerade mee. Brielle is weer extra ´op de kaart gezet´ met de Maskerade op de UNESCO-lijst.

BR_MasU15

 

MSKR2015_21

 

 

Scroll naar top
Skip to content