Mock Battle Brielle 2016

IBrielle_MB_13

De Mock Battle (schijngevecht) in Brielle vormt een van de hoogtepunten van het bevrijdingsfestival  in Brielle dat dit jaar plaatsvond van 4 tot en met 8 mei. ’s middags op het Scharloo had dit plaats.  

Kennismaking

Dankzij de vele vrijwilliger en reactors kon de bevolking van Brielle en wijde omgeving kennis maken met de laatste periode van de 2e wereldoorlog. Deze keer was er een grotere rol weggelegd voor de burgerbevolking. In het spel werd dan ook situaties nagespeeld die de bevolking van Nederland gedurende de jaren 40-45 dagelijks ondervond.

Aanslagen

Vragen naar papieren, huiszoekingen het hoorde er allemaal bij evenals het smokkelen van mensen. Eerst nog enkele aanslagen, waardoor de nazi’s steeds zenuwachtiger werden en vervolgens de grote slag.

Overwinning 

Met heel veel geweervuur, waarbij zelfs een Sherman tank werd ingezet. Natuurlijk werden de Duitsers overwonnen en kon de Nederlands driekleur worden gehesen. Het is de bedoeling om door het naspelen van de oorlog de vrede te leren kennen en waarderen.

VrijheidIBrielle_MB_30

Vrijheid is niet vanzelfsprekend. De nieuwsberichten die wij dagelijks tot ons krijgen bewijzen dat iedere keer weer opnieuw. Vandaar dat we elk jaar op 4 mei stilstaan bij hen die hun leven verloren hebben voor onze vrijheid.

Peter.

Deelnemers

Deelnemers aan het Bevrijdingsfestival 2016 in Brielle waren: First Allied  Airborne Army Command, Band of Brothers , Living History Group Holland, Triple A , Keep them Rolling , European Theatre of Operations Reenactment 40-45 , White Star Division, MARS  , VHM, SAS en DRG.

Scroll naar boven
Skip to content