Molendag

Het is al weer een tijdje geleden, maar op zaterdag 11 en zondag 12 mei waren er weer de landelijke molendagen. Ik heb er twee bezocht. Voor de andere molens kijk hier op de site naar de oude berichten. Veel is er niet veranderd, behalve dat vele molens gerestaureerd worden. Het blijft een constant proces om deze eeuwenoude monumenten te onderhouden.

Oostvoorne

Molen van Oostvoorne

Natuurlijk deed ook de molen uit Oostvoorne op Voorne ook mee. De korenmolen van Oostvoorne is een in 1821 gebouwde korenmolen in het Zuid-Hollandse Oostvoorne. Het is een ronde stenen grondzeiler op een natuurlijke verhoging. De naamloze molen met twee koppels stenen heeft op de wind gemalen tot 1950. Daarna werd uitsluitend elektrisch gemalen. Maar er is de laatste jaren veel gerestaureerd en de molen maalt, bij voldoende wind, weer als vanouds. Op zaterdag stond er een stevige wind. Zakken vol meel werden er gemalen. De bezoekers konden er ook weer vers gebakken pannenkoeken eten. Natuurlijk gemaakt met het meel van de molen. Verder was er vervoer naar de Duinhuisjes met de boerenkar. Ook op andere dagen is de molen in bedrijf. Kijk voor tijden en informatie op hun website.

Zuidland

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bij de pas gerestaureerde molen “De Arend” was het op de Landelijke Molendag rustig. Veel rustiger zelfs als op de normale zaterdagen wanneer de molen ook voor publiek geopend is. Ook deze molen was aan het malen en deed dit met nieuwe zeilen. De oude werden opgevouwen en opgeslagen. Ook bij deze molen is meel te koop. De Arend is een korenmolen uit 1844 gelegen in de Zuid-Hollandse plaats Zuidland. De witgepleisterde, ronde stenen stellingmolen ligt aan de Molendijk. De molen werd in opdracht van Pieter de Gilde gebouwd door Dirk David van Dijk als vervanger van een afgebrande houten molen. Voor meer informatie zie de website.

Weergaven: 0
Scroll naar boven
Skip to content