Molendag Voorne-Putten & Rozenburg 2015

Zeezicht01

MOLENDAG Voorne-Putten en Rozenburg

Molendag Voorne-Putten & Rozenburg editie 2015 werd dit jaar voor de 8 keer gehouden.  10 molenaars en een molenmakerij hielden zaterdag 18 juli weer open huis.

Natuurlijk zijn de molens het hele jaar door op bepaalde tijden en/of  op afspraak bezichtigen, maar op deze dag doen zij nog iets extra. Bij elke molen en de Molenmakerij Herrewijnen kregen de bezoekers een stempel op hun molenpas als bewijs voor het bezoek. Kinderen kregen het populaire molens Voorne-Putten en Rozenburg – windmolentje.

OPENING

Bij de molen van Oostvoorne was de grootse feestelijke opening. Na een restauratie van 15 jaar is zij weer maalwaardig en heeft ze een nieuw stichtings bestuur gevormd door Carola de Jonge, Marc van Buuren en Martin Molenaar.  Met meer dan 400 bezoekers was de opening van de 8e molendag VPR een groot succes. Zie voor het verslag hiervan op website van Molen Oostvoorne.

En ook de video van Facebook hieronder de pagina.

MAALWIND

Met een goede maalwind konden de bezoekers op deze mooie zaterdag kennis maken met de industriële monumenten.
Met bouwjaar 1717 is de molen “Zeezicht” te Nieuwenhoorn (Hellevoetsluis) de oudste korenmolen van Voorne-Putten. Frank Moerland (15) draait daar als aankomend molenaar mee.

Frank Moerland

Molenaar wordt je niet zomaar.

OPLEIDING

Daar een gedegen opleiding aan vooraf. Wat je zoal moet leren is te lezen is de website van het Gilde van Vrijwillige Molenaars.

ONDERHOUD

Dat een molen veel onderhoud nodig heeft maakte René Klein, molenaar van “De Hoop” in Abbenbroek duidelijk. Hij gaf een demonstratie van een reparatie die hij onlangs met gerecycled materiaal van de molen  “De Arend” uit Zuidland heeft verricht.

STICHTING

De twee molens krijgen binnenkort een andere eigenaar. Voor het symbolische bedrag van € 1,- neemt de Stichting Molenbehoud Nissewaard de monumenten van de gemeente over. Zij wordt dan verantwoordelijk voor het beheer en wil zo de molens voor het nageslacht behouden. Vrijwillige hulp o.a. van timmerlieden, metselaars en schilders kan ze daarbij goed gebruiken.

RTV Rijnmond maakte ook nog een reportage met één van de molenaars:

Weergaven: 1
Scroll naar boven
Skip to content