Op 1 April Verloor Alva zijn Bril

Op 1 april Verloor Alva zijn Bril. Dat gegeven wordt elk jaar in Brielle opnieuw gevierd met het spel ´Om de sleutel van de stad´. Voorafgaand hadden de Briellenaren en de 1 aprilvereniging veel werk verzet om dit festijn op de eerste paasdag van 2018 tot een succes te maken.

ALVA VERLIEST (OPNIEUW) ZIJN BRIL – Brielle 1 april 2018

Binnenstad

De binnenstad was getransformeerd naar het beeld van 1 april 1572 met opgehangen wasgoed, vissersnetten, strobalen en natuurlijk de bevolking die nostalgisch gekleed gaat. Helaas was het weer niet zo uitnodigend. Het was koud en er viel motregen. Dat uitte zich door minder bezoekers dan in 2017.  De vaste bezoekers zagen weer enkele aanpassingen in het spel.

Het Spel

Veerman Koppelstock kwam met Paddeltje aan bij het Maarland Noordzijde waar hij de bevolking informeerde over de Geuzenvloot. Bij het Stadhuis is een nieuwe scene waar burgemeester Koekebakker de bevolking, die destijds uit hoofdzakelijk vrouwen en kinderen bestond, gerust stelt, door te zeggen dat hij de situatie onder controle heeft en de nodige maatregelen heeft getroffen voor versterking van de stad. Hij zal de Geuzen geen toegang tot de haven geven.

Geuzenschip

Het Geuzenschip “De Prince Admirael” meerde weer af op zijn vroegere locatie om de Watergeuzen af te zetten.  Admiraal Lumey, gespeeld door Poorter van het jaar Ad Woudenberg, kwam per Kapiteinssloep aan wal. Vooraf zongen en dansten de Geuzenkinderen  bijgestaan door de Vaandeldragers samen met enkele ´Spanjaarden´ oud Hollandse liedjes. Na het zinloze overleg tussen het stadsbestuur en wat schermutselingen tussen de Geuzen en het Spaanse garnizoen vertrok een boze Lumey  met zijn mannen naar de Langepoort. Daar beukten ze net zo lang op de afgesloten poort totdat deze het begaf.

Overmacht

De Geuzen stormden  naar binnen. De arme ´Spanjaarden´ waren ruim in de minderheid en konden geen weerstand meer bieden aan het overweldigende ´bloeddorstige´ Geuzenleger. Het stadsbestuur en de Spaanse Commandant werden gevangen gezet. Den Briel was nu als eerste stad van de Lage Landen bevrijd van het Spaanse Juk.

Ophanging

Bij het 1 april monument vond de ´berechting´ plaats en werd onder grote belangstelling de Spaanse commandant opgehangen, Na het hijsen van de Geuzenvlag werd er tot in de late uurtjes feest gevierd.

Volgend jaar is er weer een 1 aprilviering in Brielle. Hopelijk wel met beter weer! Maar een ding blijft zeker: ” Op 1 april Verloor Alva zijn Bril”.

Weergaven: 7
Scroll naar boven
Skip to content