Stripfestival Breda Na praat

Het lijkt alweer een hele tijd geleden, maar zo ver weg was het Stripfestival Breda  op 14 en 15 oktober 2017 niet. Het was het begin van de herfstvakantie en met zomerse temperaturen. Toch trok het evenement nog meer dan 5000 bezoekers, waarvan een groot aantal met de gratis toegangskaart uit het 20e nummer van de Eppo. Dus gewoon een succes en dat verdient het beeldverhaal ook. 

Somber Vooruitzicht

In maart van dit jaar zag het er nog somber uit. De gemeente Breda wilde de toch al gehalveerde subsidie beëindigen.
Uiteindelijk heeft de gemeente Breda besloten om nog eenmaal een subsidie van € 5000,-  aan het Stripfestival Breda toe te kennen. Stripfestival Breda - Guust Flater

Bekende Namen

Weer vele bekende namen waren erbij. Martin Lodewijks, Mark Retera, Kenny Rubenis, Eric Heuvel, Ger Apeldoorn, Erik Hercules, Gerben Valkema en vele anderen waren aanwezig om de gekochte strips van een persoonlijke tekening te voorzien.

Nationaal Kampioenschap Striptekenen

Via het stripblad Eppo  vond op zaterdag het NK striptekenen plaats. Dat was een race tegen de klok, want om 14.00 uur moesten de tekeningen worden ingeleverd. Winnaars van de drie leeftijd  categorieën waren:
Tom van Vliet uit Nijmegen ( 9 t/m 11 jaar)
Bowen Smit uit Barendrecht ( 12 t/m/ 14 jaar)
Fee van Drunen uit Breda (15 t/m 17 jaar)
Zij ontvingen een trofee en een pakket stripboeken.
De strips waren niet alleen goed getekend, maar ondanks de korte tijd ook een goede verhaallijn.

Stripmaker des Vaderlands

Margreet de Hee, Stripmaker des Vaderlands

Margreet de Heer is als Stripmaker des Vaderlands gekozen. Een functie die ze drie jaar zal houden. Zie de gelijknamege website voor meer informatie.

Gratis Activiteiten

Er waren vele gratis activiteiten voor alle leeftijden, maar met name voor de jeugd. Zo draaiden er twee films. Zaterdag “Finding Dory” en zondag “Het Verdwenen Smurfendorp”.Verder las Geronimo Stilton voor, was er een schminckstand, een knutselhoek, waar een taart voor de 60 jarige Guust Flater kon worden gemaakt en kon je bij de foto-stand (photobooth) met hem op de foto. Mooie prijzen konden er gewonnen worden met de speurtocht. Guust had zich door het hele theater verstopt en het was de bedoeling hem te vinden.

Stripquiz

Ook met de stripquiz van Willy Vanderstrip waren er stripalbums te winnen. Zaterdag was de quiz voor volwassenen, waar een van de grootste stripfanaten, De Stripvlogger, ook aan deelnam. Op zondagmiddag was deze er voor de kinderen.
De voorbereidingen voor 2018 zijn al in gang. Hopelijk houden ze de toegang voor kinderen tot 16 jaar onder begeleiding gratis. Uiteindelijk zijn zowel de makers als uitgeverijen gebaat bij nieuwe lezers en de huidige formule biedt daarvoor alle mogelijkheden.

Mededeling

Dan nog een mededeling die tijdens het festival bekend werd gemaakt. De Stripdagen, die de laatste twee keer in de Broodfabriek in Rijswijk werden gehouden, verhuist naar Utrecht. In de Jaarbeurs gaan ze samen met de Comic Con op 31 maart en 1 april. Dat is in het Paasweekend, dus er zullen wel enkele Hazen rondlopen.

Dan nog een mededeling die tijdens het festival bekend werd gemaakt. De Stripdagen, die de laatste twee keer in de Broodfabriek in Rijswijk werden gehouden, verhuist naar Utrecht. In de Jaarbeurs gaan ze samen met de Comic Con op 31 maart en 1 april. Dat is in het Paasweekend, dus er zullen wel enkele Hazen rondlopen.

Video´s

Er zijn twee video´s van het Stripfestival Breda gemaakt. Een impressie van de zondag en een ´Aftermovie´ over alle twee de dagen van de Stripvlogger. Kijk ook eens naar de eerdere verslagen van 2014 en 2015. Nee 2016 zit er vanwege ziekte helaas niet bij. 

 

Weergaven: 1
Scroll naar boven
Skip to content